Makanan pedas atau berempah sememangnya
menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia. Tidak sah jika sesuatu jenis
makanan tidak dihidangkan dengan cili ataupun bahan yang membuatkan
makanan tersebut menjadi pedas. Ada pula yang suka memakan cili seperti
memakan ulam. Amalan memakan cili ini tidak digalakkan dijadikan
sebahagian daripada tabiat pemakanan harian terutamanya bagi golongan
wanita.
Pakar gastroenterologist daripada India,
Dr. SK Thakur berkata memakan makanan pedas boleh mengakibatkan
seseorang itu mendapat beberapa penyakit yang serius. Antara penyakit
yang mungkin boleh dihidapi oleh mereka yang gemar memakan pedas
berlebihan adalah seperti berikut:-
Gangguan perut akut
Peningkatan jumlah asid perut yang
drastik, jika berlaku terus-menerus akan mencetuskan gangguan lambung
akut di lambung. Gejalanya mual, muntah-muntah, demam, diare, sakit
kepala dan muntah.
Keradangan
Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan
lambung akut, yang menyebabkan perut terluka. Luka parah di perut ini
membuat nanah muncul dan keluar dari luka tersebut.
Sukar tidur atau insomnia
Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh
dan menyebabkan keluarnya keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur.
Oleh itu, pengambilan makanan pedas ini disarankan adalah 3 atau 4 kali
seminggu dengan kadar yang tidak terlalu tinggi.
Untuk menurunkan kadar asam lambung yang
meningkat, maka pengambilan susu dan air kelapa muda akan membantu
menurunkan, sehingga anda terhindar dari gangguan pencernaan.
No comments: